Wat is EFT

Stress kan vele lichamelijke, psychische en emotionele klachten en problemen veroorzaken. EFT is een veilige methode waarmee deze klachten en problemen effectief en relatief snel kunnen worden opgelost, zonder er eindeloos over te hoeven praten. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques.

Met EFT laat je negatieve emoties, stress, fysieke klachten en negatieve overtuigingen los. Uit onderzoek is gebleken dat als je zachtjes klopt op een aantal acupunctuurpunten je de ontspanningsrespons van het lichaam stimuleert. Door je op een emotioneel beladen gebeurtenis of traumatische ervaring te focussen roep je de oorspronkelijke stressreactie op. Dan kan zijn boosheid, verdriet, angst of een andere emotie. En de stressreactie kan bijvoorbeeld ook bestaan uit hoofdpijn, een gespannen nek of buikpijn. Terwijl je je concentreert op de gebeurtenis, klop je op een aantal acupunctuurpunten en wordt de stressreactie of de traumatische ervaring geneutraliseerd evenals de emoties en fysieke klachten. De gebeurtenis is nog slechts een neutrale herinnering, Zo kunnen er meerdere gebeurtenissen en ervaringen geneutraliseerd worden en worden negatieve overtuigingen minder waar en constructieve overtuigingen versterkt.

EFT kan als zelfhulpmiddel toegepast worden. Tijdens de behandeling leer je om EFT op jezelf toe te passen of je kunt kijken op official-eft.nl voor instructie. Bij complexere klachten is het raadzaam om gebruik te maken van een behandelaar. Tijdens het behandeltraject kun je EFT thuis toepassen. Dit versnelt het traject.

Voor meer informatie over EFT kun je de website van official-eft.nl of van de stichting EFT Nederland bezoeken stichting-eft.nl.

Het EFT traject

Wanneer EFT

EFT is in te zetten bij vastzittende negatieve gevoelens en langdurige stressklachten zoals slaapproblemen, fobie, angst, agressieproblemen, eetstoornissen, onverwerkte rouw of een depressie. En het helpt bij chronische lichamelijke klachten zoals hoofdpijn (migraine), gewichtsproblemen, allergieën, astma, chronische pijnklachten en vermoeidheid. 

Het wordt veelal toegepast bij trauma’s (PTSS) en burn-out.

Ook kan EFT toegepast worden bij ontwikkel- en coachvragen om onderlggende blokkades op te heffen.

Het intakegesprek en EFT traject

Een EFT traject start met een intakegesprek. In dit intakegesprek bespreken we de aanleiding, gaan we in op je hulpvraag en formuleer je de gewenste resultaten. Ook lopen we je voorgeschiedenis door (een korte amamnese) en nemen het EFT basis protocol door.

De ervaring leert dat aantal sessie varieert tussen de 3 en 10 sessies. Een EFT sessie duurt 1 uur en soms wat langer tot maximaal 1,5 uur. Een sessie is intensief en in een uur is er meestal al zoveel gebeurd dat het voldoende is voor die sessie. Het aantal benodigde sessies is mede afhankelijk van of je thuis zelf EFT toepast.Thuis EFT toepassen draagt bij aan de resultaten.

Na een sessie kun je nog last hebben van restverschijnselen zoals moeheid, lichte hoofd- en spierpijn of andere lichte klachten. Dit is normaal en is een reactie op het loslaten van vastzittende spanningen en blokkades. De klachten duren hooguit enkele dagen.

Na afloop van de intake krijg je het basisprotocol mee en kun je zelf dit protocol meteen gebruiken. EFT kun je toepassen wanneer je hier behoefte aan hebt, ook na een EFT traject bij een EFT behandelaar. Je kunt het ook afwisselen met een aantal sessies met een behandelaar, zelf aan de slag en vervolgens weer een aantal sessies met een behandelaar. Om je zoveel mogelijk vrijheid te geven in het gebruik maken van mij als behandelaar kun je ook een 10 rittenkaart aanschaffen, met een gereduceerd tarief per sessie. Zie hiervoor onder Praktijkinfo: Tarieven. 


Mensen die u voor gingen

Met een jarenlang durend slaapprobleem en na veel meer en minder heftige middeltjes gebruikt te hebben, kwam ik bij Saskia. Ik ging op dat moment door een heel stressvolle periode waardoor het nu echt tijd was om die stress aan te pakken. Saskia´s rake vragen en uiterst to the point interpretaties, gecombineerd met de rondjes tappen gaven mij zowel fysieke reacties als ook oude herinningeren die weer boven kwamen en die van veel betekenis bleken te zijn geweest op mijn leven. Dit gaf mij nieuwe inzichten en ging ik de dingen anders ervaren, waardoor ik niet meer in de stress schoot. Dat heeft mij ook enorm geholpen bij het slapen. Saskia´s benadering was voor mij een goede balans tussen empathie en professionele afstand.
Michel
Slaapproblemen
Ik heb EFT geleerd vanwege nare gedachten en angsten die ik had door het breken van mijn rug. Het is gemakkelijk te leren. Na elke sessie merkte ik al heel duidelijk verschil. Het eindresultaat is waanzinnig: ik heb bijna geen last meer van mijn klachten. Ik pas zelf EFT toe voor de laatste restjes.
Yvonne
Gebroken rug
Vanwege nare ervaringen in mijn schoolcarriere was ik het plezier in mijn vak verloren en was ik angstig om te solliciteren in mijn eerdere droombaan. Dankzij EFT en de warme en doelmatige behandeling van Saskia heb ik mijn zelfvertrouwen weer terug voor het solliciteren. De angst is nu een gezonde spanning en ik durf nu meer dan ik eerder had gedacht.
Henk
Angsten overwinnen
Ik had last van mijn onderrug. Tijdens EFT bleek dat ik daar spanningen had opgebouwd en negatieve emoties had opgeslagen als ik anderen over mijn grenzen laat gaan. Het onder woorden brengen van gebeurtenissen vind ik vrij gemakkelijk, maar het onder woorden brengen van wat ik voel bij gebeurtenissen vind ik heel lastig. EFT hielp me om duidelijk te krijgen wat ik voel, het toe te laten en te neutraliseren. Sindsdien voel ik geen pijn meer in mijn onderrug. Saskia straalt veel rust uit tijdens de sessies en is tegelijkertijd doortastend om tot de kern te komen. Dat vind ik heel knap.
Marjan
Nee zeggen en grenzen stellen